Son günlerde gündeme bomba gibi bir iddia düştü. Bu iddia TCDD özelleşiyor mu iddiasıydı. İşte bu konuda sık sık sorulan TCDD özelleşiyor mu? TCDD özelleştirme kapsamında mı? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
TCDD özelleşiyor mu? TCDD özelleştirme kapsamında mı?
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye’nin demiryolu ulaşım altyapısını kurma, yönetme ve denetleme görevini üstlenen resmî bir kurumdur. Osmanlı İmparatorluğu zamanında çoğunlukla yap-işlet şeklinde sermayedarlar tarafından yapılan ve işletilen demiryolları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 24 Mayıs 1924 tarihinde çıkarılan 506 sayılı Kanun ile devlete devredilmeye başlamış ve Anadolu – Bağdat Demiryolları (CFAB) Şirketi adıyla bir devlet şirketi haline getirilmiştir.
Demiryollarının inşası ve işletmesi için daha fazla olanak sağlamak üzere 31 Mayıs 1927’de çıkarılan 1042 sayılı Kanunla, CFAB Şirketi, Havâlî-yi Şarkiye Demiryolları ve Demiryolu Yapım ve Yönetim İdaresi tek bir devlet kurumu haline getirilerek Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi adını almıştır. Daha sonra 30 Ocak 1929’da yayınlanan 1483 sayılı Kanunla bu kurumun adı Devlet Demiryolları Umum Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
Bu kurum, 1953 yılına kadar bütçe fazlası veren bir devlet kuruluşu olarak faaliyet göstermiştir. Ancak 6186 sayılı Kanun’un 29 Temmuz 1953 tarihinde yürürlüğe girmesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi adını almış ve İktisadî Devlet Teşekkülü (İDT) statüsüne kavuşmuştur. Daha sonra çıkarılan 233 sayılı KHK ile de kurum Kamu İktisadî Kuruluşu (KİK) niteliğini elde etmiştir.
Kerem Aktürkoğlu neden milli takım kadrosunda yok neden ayrıldı?
Türkiye, Avrupa Birliği ile uyumlu olmak için demiryollarını yenilemek ve demiryolu taşımacılığında rekabeti ve serbestliği artırmak istemiştir. Bu amaçla, 1 Mayıs 2013’te 6461 sayılı Kanun yayınlanmıştır. Bu Kanun’a göre, TCDD’nin bir iştiraki olarak TCDD Taşımacılık A.Ş. 14 Haziran 2016’da kurulmuştur. Bu yeni yapılanmada, TCDD, Demiryolu Altyapı İşletmecisi olarak demiryolu altyapısının yönetimini sürdürmektedir. TCDD Taşımacılık ise Demiryolu Tren İşletmecisi olarak yolcu ve yük taşımacılığı hizmeti vermektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 2023 yılına kadar demiryolu ağını genişletmeyi planlıyor. TCDD’nin mevcut demiryolu ağı, 10.984 kilometre uzunluğundadır ve bunun 2.336 kilometresi elektriklidir. 8.334 kilometrelik konvansiyonel demiryolu hattının yanı sıra, 593 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu hattı bulunmaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2023 yılına kadar 2.000 kilometrelik konvansiyonel ve 5.000 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu inşa etmeyi planlamaktadır. Bu yeni demiryolu hatları, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunacaktır.
TCDD özelleşiyor mu? TCDD özelleştirme kapsamında mı? Soruları sık sık soruluyor. Bu sorulara cevap vermek için yaptığımız araştırmalarda TCDD’nin özelleşeceğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Kaynak: Mehmet Pamuk