Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir il olan Şırnak hakkında vatandaşlar çok fazla soru soruyorlar. Bu sorulardan olan Şırnak’ın en zengin ve en elit ilçesi hangisi? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
Şırnak’ın en zengin ve en elit ilçesi hangisi?
Şırnak, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Şırnak ilinin merkezinde yer alan şehirdir. Şehir, Nuh’un gemisi kalıntılarının olduğu iddia edilen Cûdi Dağı’nın kuzeyindeki ‘Şehr-i Nûh’ adlı yerleşim alanında kurulmuştur.
Şırnak, tarihte çok eski bir geçmişe sahiptir. Şehrin tarihi Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı ‘Seyahatnâme’ ve tarihî kayıtlara göre Nuh Tufanı öncesine dayanır. Bu kayıtlara göre Cizre, Nuh ve oğulları tarafından yeniden inşa edilirken Cizre’nin kızgın sıcağından korunmak için Şırnak, yazlık ve yaylak olarak yapılmıştır.
Şirişe/Şerişe, Strabon’un (MS 17) Sareisa olarak bilinen yer Şırnak’tır. Asur kralı I. Tiglath-Pileser’in yazıtında (MÖ 1100) Şirişe/Şerişe’nin Şırnak olduğu ifade edilmiştir. Eski adı Şehr-i Nuh’dur. Osmanlı döneminde Cizre’ye bağlı olduğunda 23 Temmuz 1914 tarihinde Siirt iline ayrılırken, şimdi Siirt ilinden ayrılarak Şırnak ilinin kuruluşu yapılmıştır. Bu tarihte Siirt ilinden ayrılarak Şırnak ilinin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.
Mardin, Siirt, Van ve Hakkari illeri ile Irak ve Suriye Devletleri arasında batıya, Siirt ve Van illerinin kuzeyde, Hakkari’nin kuzeydoğusunda yer alan Şırnak ilinin bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunur. Yüzölçümü 7.172 km2, ortalama 1.400 metre yüksekliğindedir.
İl toprakları bitki örtüsü yönünden iklimin karasal olduğu için doğal bitki örtüsü üzerinde etkili olmuştur. Mevsim içindeki yağışların az olduğu için doğal bitki örtüsünün bozkır olduğu görülür. Genellikle step şeklinde görünür. Dağlık kesimlerde bozuk meşeliklere, yükseklerde ise yer yer ardıçlara sahiptir.
Kırsal ekonomisi madencilik, tarım ve ticarete dayanır. Hayvancılık, kırsal kesimde en önemli gelir kaynağıdır. Küçükbaş hayvanları yayla ile besler ve tereyağı, peynir, yün, kıl ve tiftik gibi hayvani ürünleri üretir.
Vatandaşların en çok sorduğu sorulardan olan Şırnak’ın en zengin ve en elit ilçesi hangisi? Sorusunun cevabı olarak karşımıza Silopi ilçesi çıkıyor.
Silopi İlçesi
Silopi, Şırnak ilinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilçedir. Silopi, Ninova adı verilen ‘Musul’ şehrinin önemli bir yerleşim noktası olmuştu. Eski kavimlerden Asurlular’ın bu bölgede yaşadığı, çevredeki kalıntılara göre anlaşılmaktadır. İlçe yakınında Yankale mezrasında, bu kavime ait kale kalıntıları bulunmaktadır.
Söylentilere göre ilçe içinde, Kavallı, Buğdaylı köyleri ve Yankale mezrasında yer alan tepelerin insan gücü ile yapılmıştır. Tepeler incelendiğinde bu rivayetin doğruluğu ortaya çıkmaktadır. Bu tepeler Asurlular döneminde birer haber alma-verme aracı olarak kullanılmıştır. Asurlulardan sonra bölgenin hakimiyeti tamamen Sasaniler’in eline geçmiştir.
Büveyoğulları, M.S 960-1040 yılları arasında bu bölgeyi yönetmişlerdir. Büveyoğullarının bir camii ve bir medrese kalıntıları, hâlen ilçe sınırları içinde Birlik köyüne yakın bulunmaktadır. Büveyoğullarından sonra hakimiyet, Cizre Emirlikleri’ne geçmiştir. Cizre Emirlikleri üç kola ayrılmışlardır: Cizre, Finik, Gurkil. Cizre Beyi olan Hacı Bedran, ilçe hakimiyetini ele geçirmiştir.
KYK Yurt başvurusu sonuçları açıklandı
Hacı Bedran Bey’in ölümünden sonra şimdiki Silopi Ovası’nın yönetimi, oğlu Süleyman’a devredildiği iddia edilmektedir. O zamanlar Silopi Ovası’nın adı ‘Silonun Ovası’ olarak değişmiştir. İlçe ‘Silopi’ adını buradan almıştır. Bir süre Cizre’ye bağlı olan bir nahiye olarak kalmıştır.
Silopi, 1931 yılında Cizre’den bağlanmış ve 1960 yılında Mardin’e bağlı bir ilçe olmuştur. 18 Mayıs 1990 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından Resmî Gazete’de yayınlanan kararla Şırnak’a bağlanmıştır.
Silopi ve çevresi iki farklı yeryüzü şeklinde düşünülebilir. İlçenin kuzeyi, kuzeybatısı ve kuzey doğusu dağlarla kaplıdır. Dağların arasında kuzeyden güneye doğru bir düzleşme vardır ve güneyde geniş Silopi Ovası görülür. Silopi Ovası Türkiye-Irak sınırı’na yaklaştıkça azalır ve Dicle Nehri ile Habur Çayı’nın birleştiği noktada en yüksek seviyeye ulaşır.
Cudi Dağı, Silopi’nin kuzeyindeki tüm alanı kaplayan bir dağdır. Cudi Dağı’nda yaşayan yaşlı çiftçiler güneye doğru daha genç çiftçiler için daha iyi olan topraklara taşınmıştır. Cudi Dağı’nın en yüksek noktası 2.114 metredir ve Silopi Ovası’na yakındır. Silopi’de orman ve ağaçlar çok azdır. İklimin etkisiyle çok sayıda zakkum ağacı bulunur.
Silopi ilçesi, sıcak ve kurak bir iklimi vardır. Kışları ılık ve yağışlıdır. Türkiye’nin en sıcak yeri olan Habur Sınır kapısında 54,7 derece sıcaklık kaydı yaşanmıştır. Toprakların %65’i tarım için uygun topraklardır, %15’i ise tarım için uygun olmayan topraklardır. Platoların %20’si de tarım için uygun topraklardır.
Silopi ilçesi, 790 km² büyüklüğünde bir ilçedir. Güneybatısında Suriye (20 km), güneydoğusunda Irak (15 km) devletleri ile batısında Cizre (29 km), kuzeyinde Şırnak il merkezi (33 km) ve kuzeydoğusunda Uludere ilçesi (11 km) ile yakın ilişkiler içindedir.
Gümrük İdare Memurluğu olarak 1973 yılında faaliyet gösteren Habur Sınır Kapısı, 1976’da Gümrük Müdürlüğü, 1981 yılında Habur Gümrükler Başmüdürlüğü olarak yeniden kurulmuş ve Gümrük Müsteşarlığı ile TOBB arasında yap-işlet-devret anlaşması ile Ekim 2005-Ekim 2006 tarihleri arasında tamamen yenilenmiştir.
Bu çalışmada 40,000 m² kapalı alan, 12 giriş-12 çıkış için 24 hat üzerinde 62 işlem peronu, 30,000 m² uzay çatı ve 350,000 m² saha betonu imalatı yapılmıştır.
Kaynak: Hatice Zeybek