Son günlerde Sakarya’lı vatandaşlar ve çevre illerde oldukça araştırılmakta olan Sakarya’nın en temiz havası olan ilçesi hangisi? Sorusuna bu haberimizde cevap arayacağız keyifli okumalar dileriz.
Sakarya’nın en temiz havası olan ilçesi hangisi?
Sakarya, Türkiye’nin 22. en kalabalık ili olarak Sakarya nehri’ne ismini vermiştir. Sakarya’nın başkenti bisiklet şehri ödüllü Adapazarı’dır.
Sakarya, 2021 yılında 1.060.876 kişilik nüfusa sahiptir. 16 ilçe ve belediyede 668 mahalle vardır.
Sakarya, Marmara Bölgesi’nin Çatalca-Kocaeli kesiminde bulunur.
Sakarya’nın kuzeyi Karadeniz, batısı Kocaeli ve Bursa, doğusu Düzce, güneyi ise Bolu ve Bilecik ile çevrilidir. Sakarya Nehri, Karasu ilçesinden Karadeniz’e akar.
Sakarya’nın ekonomisi tarıma dayalıdır. Hendek, Karasu ve Kocaali ilçeleri fındık üreticisidir. Mısır da yetiştirilmektedir. Sakarya’da sanayi Adapazarı civarında gelişmiştir. Yeni sanayi tesisleri sanayileşmeyi artırmıştır. Sakarya, Marmara Bölgesi’nin İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir’den sonra en büyük beşinci ili konumundadır.
Tarihçe
Sakarya ilinin tarihi geçmişi Hititlere kadar uzanır. Anadolu’da ilk devleti kuran Hititler, Sakarya bölgesini de egemenlikleri altına almışlardır. Hititlerin yıkılmasından sonra, sırasıyla Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar ve Bitinyalılar bölgeye hükmetmişlerdir. M.S. 365’te Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca, Sakarya bölgesi de Doğu Roma (Bizans) topraklarına katılmıştır.
Altıncı yüzyılda Justinianus döneminde Bizans’ın ilgi odağı olan Sakarya bölgesi, zaman zaman İslam ordularının ve Sasanilerin saldırılarına maruz kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah komutasındaki Türk ordusu, Sakarya bölgesini de ele geçirerek Türkiye Selçukluları Devleti’ni kurmuştur. Bu devletin yıkılmasından sonra Haçlı Seferleri başlamış ve bölge bir süre Bizans’ın eline geçmiştir. On dördüncü yüzyılda Orhan Gazi zamanında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Sakarya bölgesi, o tarihten itibaren Türk egemenliğinde kalmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman Han, Sakarya Nehri ile İzmit Körfezi’ni birleştirerek dünyanın en büyük iç limanını yapmayı planlamıştır. Bu iş için Mimar Sinan görevlendirilmiştir. Ancak seferler nedeniyle bu plan gerçekleşememiştir. Sultan İkinci Mahmud Han da bu planı yeniden gündeme getirmiş ancak dış sorunlar nedeniyle bu plan da başarıya ulaşamamıştır.
1921’de Yunan ordusunun işgaline uğrayan Sakarya, Milli Mücadele’de çok önemli bir rol oynamıştır. Adapazarı, Karasu, Kandıra ve Geyve’de yapılan savaşlar Sakarya ilinin kahraman insanları sayesinde zaferle sonuçlanmıştır. 25 Mart 1921’de başlayan işgal, 21 Haziran 1921’de bitmiştir.
Adapazarı; Tanzimat’tan sonra oluşturulan, bağımsız sancak haline getirilen Kocaeli sancağına, Cumhuriyet döneminde de 1954’e kadar bağlı olmuştur.
1954’te Kocaeli ilinden ayrılan bir kısım, Adapazarı il merkezi olmak üzere Sakarya ili oluşturulmuştur. Kocaeli’nin doğu yarısında kalan ilçeler Sakarya iline dahil edilmiştir.
Coğrafya
Sakarya ilinin coğrafi yapısı üç bölüme ayrılır: 1. Kuzeydeki düz tepeler, 2. Ortada Adapazarı ovası çukurluğu, 3. Güneydeki dağlık ve engebeli bölgeler. Kuzey Anadolu Fay hattının kuzeyinde kalan kuzey kesimleri, Sakarya nehrine kadar uzanan Kocaeli platosunun bir parçasıdır. Sadece Çam Dağı kütlesi bu platonun dışındadır.
Adapazarı ovası (Akova), Sakarya nehrinin getirdiği alüvyonlarla meydana gelmiştir. İzmit körfezi ve Sapanca Gölü ile bağlantılı olan Adapazarı ve Düzce ovaları, tektonik kökenli ovalardır. Ovada 400 metreye varan alüvyon birikintileri bulunur. İlin yüzölçümünün %34’ü ovalar, %44’ü platolar, %22’si dağlar tarafından kaplanır.
Fenerbahçe, yıldız oyuncunun menajerini İstanbul’a davet etti
Sakarya İlçeleri
Sakarya’nın ilçeleri hakkında bilgi vermekten memnun olurum. Sakarya, Marmara Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ildir. Sakarya’nın 16 ilçesi vardır. Bunlar şunlardır:
- Adapazarı: Sakarya’nın merkez ilçesi ve en kalabalık ilçesidir. Sakarya Nehri’nin kıyısında kurulmuştur. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle dikkat çeker. Deprem Müzesi, Kent Parkı, Orman Parkı, Atatürk Evi Müzesi, Sakarya Müzesi gibi gezilecek yerleri vardır.
- Akyazı: Sakarya’nın doğusunda yer alan bir ilçedir. Doğal güzellikleri, yaylaları, gölleri ve şelaleleriyle ünlüdür. Maden Deresi, Dokurcun Yaylası, Akyazı Gölü, Kuzuluk Kaplıcaları gibi gezilecek yerleri vardır.
- Arifiye: Sakarya’nın merkezine yakın bir ilçedir. Sanayi ve ticaretin geliştiği bir ilçedir. Sapanca Gölü’ne kıyısı vardır. Arifiye Şelalesi, Arifiye Parkı, Arifiye Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Erenler: Sakarya’nın merkezine bağlı bir ilçedir. Nüfus yoğunluğu yüksek bir ilçedir. Erenler Kültür Merkezi, Erenler Belediyesi Çocuk Oyun Parkı gibi gezilecek yerleri vardır.
- Ferizli: Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bir ilçedir. Ferizli Baraj Gölü, Ferizli Kalesi, Ferizli Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Geyve: Sakarya’nın güneyinde yer alan bir ilçedir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkar. Geyve Boğazı, Geyve Kalesi, Geyve Hanları, Geyve Çarşısı gibi gezilecek yerleri vardır.
- Hendek: Sakarya’nın doğusunda yer alan bir ilçedir. Sanayi ve ticaretin geliştiği bir ilçedir. Hendek Kalesi, Hendek Şelalesi, Hendek Kaplıcaları, Hendek Çarşısı gibi gezilecek yerleri vardır.
- Karapürçek: Sakarya’nın kuzeyinde yer alan küçük bir ilçedir. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bir ilçedir. Karapürçek Baraj Gölü, Karapürçek Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Karasu: Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Karadeniz’e kıyısı vardır. Turizm ve balıkçılıkla geçinen bir ilçedir. Karasu Plajı, Karasu Limanı, Karasu Şelalesi gibi gezilecek yerleri vardır.
- Kaynarca: Sakarya’nın kuzeydoğusunda yer alan bir ilçedir. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bir ilçedir. Acarlar Longozu, Kaynarca Kalesi, Kaynarca Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Kocaali: Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Karadeniz’e kıyısı vardır. Turizm ve balıkçılıkla geçinen bir ilçedir. Kocaali Plajı, Kocaali Limanı, Kocaali Şelalesi gibi gezilecek yerleri vardır.
- Pamukova: Sakarya’nın güneybatısında yer alan bir ilçedir. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bir ilçedir. Pamukova Baraj Gölü, Pamukova Kalesi, Pamukova Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Sapanca: Sakarya’nın batısında yer alan bir ilçedir. Sapanca Gölü’ne kıyısı vardır. Turizm ve ticaretle geçinen bir ilçedir. Sapanca Gölü, Sapanca Parkı, Sapanca Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Serdivan: Sakarya’nın merkezine bağlı bir ilçedir. Nüfus yoğunluğu yüksek bir ilçedir. Sakarya Üniversitesi bu ilçede bulunmaktadır. Serdivan AVM, Serdivan Parkı, Serdivan Camii gibi gezilecek yerleri vardır.
- Söğütlü: Sakarya’nın kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Tarım ve hayvancılıkla geçinilir. Söğütlü Yaylası, Söğütlü Camii, Söğütlü Çarşısı gibi yerleri vardır.
- Taraklı: Sakarya’nın güneybatısında yer alan bir ilçedir. Tarihi dokusu korunmuştur. Osmanlı mimarisinin izlerini taşır. Taraklı Evleri, Taraklı Hamamı, Taraklı Camii gibi tarihi ve kültürel değerleri vardır.
Bu bilgilere ve yaptığımız araştırmalara dayanarak Sakaryanın en temiz havası olan ilçesi serdivan olarak belirlenmiştir.
Kaynak: Mehmet Pamuk