Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını yitiren öğrenciler hariç, diğer öğrencilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçiş ve nakil yapmaları yasaklandı. Milli Eğitim Bakanlığı, bu kararı resmi olarak duyurdu.İşte detaylar…
MEB’den son dakika açıklama geldi: Açık liseye geçiş için kimler başvurabilecek?
Örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişlerin kısıtlanmasının ardından, MEB bu liselere geçiş için istisnai durumları ve başvuru sürecini açıkladı.
MEB, 11 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında açık liseye nakil ve geçiş yapılamayacağını duyurdu .
Bu kararın, örgün eğitimde devamsızlık ve başarısızlık sorunlarını azaltmak, örgün eğitimde kaliteyi artırmak, açık öğretim liselerini sadece istisnai durumda olan öğrenciler için bir seçenek haline getirmek ve açık öğretim liselerinin örgün eğitimden kaçış yolu olmasını engellemek amacıyla alındığı belirtildi.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler gibi özel durumlarda açık liseye geçiş yapabileceklerini ifade etti.
Ayrıca, deprem bölgesindeki geçici barınma merkezlerinde yaşayan ve taşımalı eğitim gören öğrencilerin de açık liseye geçmek istemeleri halinde bunu yapabileceklerini söyledi. Mete, bu durumdaki öğrencilerin 15 Eylül ile 16 Ekim tarihleri arasında yerleştirme ve nakil komisyonuna belgeleriyle birlikte başvurmaları gerektiğini kaydetti.
Öte yandan, MEB, açık liseye kayıt yaptırmak isteyen örgün ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin sınıf atlatma işlemleri tamamlanmadığı için 2022/3 dönemi için kayıt yaptıramayacağı bildirdi. Açık öğretim liselerinin kapatıldığı yönünde bir haber olmadığını da vurguladı.
Açık öğretim liseleri neden kapatılmak istendi?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kararı alırken bazı gerekçeleri olduğunu belirtti.
Kaynak: Hatice Zeybek