Manisa’nın en düzenli ve temiz ilçesi hangisi? – Sarıgöl Gündem Gazetesi

Date:

Manisa, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan ve 14. en kalabalık il olan bir şehirdir. 2022 yılı itibarıyla nüfusu 1.468.279 kişidir. Manisa, doğuda Kütahya ve Uşak, güneyde Denizli ve Aydın, kuzeyde Balıkesir ve batıda İzmir ile sınır komşusudur. 27°08’ ile 29°05’ doğu boylamları arasında ve 38°04’ ile 39°58’ kuzey enlemleri arasında bulunur. Büyükşehir belediyesi olan Manisa, 17 ilçeye sahiptir. Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonra nüfus ve ticaret bakımından ikinci büyük şehri olan Manisa, aynı zamanda tarihi ve kültürel değerleriyle de bilinir. “Şehzadeler Şehri” olarak da adlandırılan bu yer, mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı gibi özellikleriyle meşhurdur. Geçmişte “Magnesia” ya da “Magnesia ad Sipylum” olarak isimlendirilen şehir, Spil Dağı’nın eteğinde yer almıştır. Gediz Nehri de şehrin büyük bir bölümünden geçer.



En iyi maden suyu hangisi? En kaliteli maden suyu markaları

Tarihçe 

Manisa’nın tarihi çok eskilere, Paleolitik Çağ’a kadar uzanır. Şehrin kurucuları Magnet adında bir kavimdir. Bu kavim Yunanistan’ın Teselya Bölgesi’nden Batı Anadolu’ya göç etmiştir. Göç ettikleri yerde ilk olarak Menderes Nehri kıyısında Magnesia adlı bir şehir kurarlar. Sonra Sipylos Dağı’nın yamacında ikinci bir Magnesia şehri daha yaparlar. Bu şehre Magnesia ad Sipylum derler. Manisa, Türklerin Anadolu’ya girdiği Malazgirt Zaferi’nden (1071) sonra Selçukluların hakimiyetine geçer. Selçuklu komutanı Çaka Bey tarafından alınan şehir, 1097’de Bizanslılar eline geçer. Anadolu Selçuklu Devleti’nin sona ermesinden sonra Saruhanoğulları Beyliği ismiyle bağımsız bir beylik oluşur. Bu beyliğin kurucusu Saruhan Bey, Afşar boyunun Saruhanlı kolundandır. Saruhan Bey’in babası Alpağı, dedesi ise Er Saru veya Saruhan isminde bir Harezm emiri olup Selçuklulara hizmet vermiştir. Manisa, 1412 yılında Osmanlı Devleti’ne dahil olur. Şehir, Saruhan Sancağı olarak anılır. Manisa, Osmanlı padişah adaylarının siyasi eğitim gördüğü ve yönetim tecrübesi edindiği önemli bir merkez haline gelir. Bu dönemde Manisa’da sancak beyi olarak görev yapan 16 şehzade arasında II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi padişahlar da bulunur. Manisa ve çevresi Osmanlı idaresi altında genel olarak sakin bir dönem geçirir ancak 17. yüzyılda bazı isyan ve saldırı olaylarına tanık olur. Bunlar arasında Kalenderoğlu, Birgili Cennetoğlu gibi isyancılar ile Yusuf Paşa ve İlyas Paşa gibi devlet adamlarının faaliyetleri sayılabilir. 1833 yılında ise Manisa, Kavalalı İbrahim Paşa’nın önderliğindeki Mısır hakimiyetine girer ancak kısa süre sonra yeniden Osmanlı Devleti’ne bağlanır.

Manisa’nın Ekonomisi

Manisa, Türkiye’nin en büyük on birinci ili ve Ege Bölgesi’nin ikinci büyük sanayi ve ticaret kenti olarak önemli bir konuma sahiptir. 2018 yılında GSYİH açısından ₺63,4 milyar, kişi başına gelir açısından ise ₺44.631 değerine ulaşmıştır. 2013 yılında ise İGE ölçümünde 0,496 puan alarak otuz dokuzuncu sırada yer almıştır.

Manisa, gelişmiş organize sanayi bölgelerinden birine ev sahipliği yapar. Liman ve tren yolu gibi ulaşım imkanlarına yakın olan şehir, çok sayıda sanayi firmasının üretim tesisleri için tercih ettiği bir yerdir. 2005 yılında Financial Times gazetesi tarafından dünyanın en iyi yatırım kenti seçilen Manisa, Vestel, Indesit, Bosch, Schneider, E.C.A., Eczacıbaşı, Ülker, Keskinoğlu, Ferrero, İnci Akü gibi pek çok marka ve şirketin Türkiye’deki üretim merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

Manisanın ilçeleri

Manisa’nın ilçeleri hakkında bilgi vermek isterim. Manisa’nın 17 ilçesi vardır. Bunlar şunlardır:

  • Ahmetli: Nüfusu 12.853 kişidir. Ak Parti’li Ahmet Alhan belediye başkanıdır.
  • Akhisar: Nüfusu 131.316 kişidir. CHP’li Besim Dutlulu belediye başkanıdır. Tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir ilçedir. Akhisar Ulu Camii, Zafer Müzesi, Akhisar Müzesi ve Akhisar Kalesi gibi önemli yerleri vardır.
  • Alaşehir: Nüfusu 76.145 kişidir. CHP’li Ahmet Öküzcüoğlu belediye başkanıdır. Antik çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olan Alaşehir, Philadelphia adıyla da bilinir. Alaşehir Kalesi, Alaşehir Müzesi, Yedi Kilise ve Sart Harabeleri gibi tarihi eserleri vardır.
  • Demirci: Nüfusu 30.339 kişidir. Ak Parti’li Selami Selçuk belediye başkanıdır. Demirci halıları ile ünlü bir ilçedir. Demirci Kalesi, Demirci Müzesi, Demirci Çarşısı ve Demirci Yaylası gibi doğal ve kültürel güzellikleri vardır.
  • Gölmarmara: Nüfusu 11.495 kişidir. Ak Parti’li Kamil Öz belediye başkanıdır. Gölmarmara Gölü ilçenin en önemli doğal varlığıdır. Ayrıca Gölmarmara Camii, Gölmarmara Kalesi ve Gölmarmara Müzesi gibi tarihi yapıları da vardır.
  • Gördes: Nüfusu 22.838 kişidir. Ak Parti’li Muhammet Akyol belediye başkanıdır. Gördes halıları ile meşhur bir ilçedir. Gördes Kalesi, Gördes Ulu Camii, Gördes Müzesi ve Gördes Yaylası gibi ilgi çekici yerleri vardır.
  • Kırkağaç: Nüfusu 29.418 kişidir. Ak Parti’li Yaşar İsmail Gedüz belediye başkanıdır. Karpuz üretimi ile tanınan bir ilçedir. Kırkağaç Kalesi, Kırkağaç Camii, Kırkağaç Müzesi ve Kırkağaç Kaplıcaları gibi gezilebilecek yerleri vardır.
  • Köprübaşı: Nüfusu 10.835 kişidir. Ak Parti’li Regaip Topuz belediye başkanıdır. Köprübaşı Çayı ilçenin en önemli su kaynağıdır. Köprübaşı Camii, Köprübaşı Kalesi ve Köprübaşı Müzesi gibi tarihi değerleri vardır.
  • Kula: Nüfusu 34.553 kişidir. MHP’li Hüseyin Tosun belediye başkanıdır. Jeopark alanı olarak ilan edilen Kula Volkanik Jeoparkı ilçenin en büyük turistik cazibesidir. Ayrıca Kula Evleri, Kula Kalesi, Kula Müzesi ve Sandıklı Kaplıcaları gibi görülmeye değer yerleri vardır.
  • Salihli: Nüfusu 124.164 kişidir. MHP’li Zeki Kayda belediye başkanıdır. Salihli Kaplıcaları ile ünlü bir ilçedir. Salihli Kalesi, Salihli Müzesi, Salihli Camii ve Salihli Yaylası gibi tarihi ve doğal güzellikleri vardır.
  • Sarıgöl: Nüfusu 28.449 kişidir. MHP’li Necati Selçuk belediye başkanıdır. Üzüm üretimi ile bilinen bir ilçedir. Sarıgöl Kalesi, Sarıgöl Camii, Sarıgöl Müzesi ve Sarıgöl Yaylası gibi ziyaret edilebilecek yerleri vardır.
  • Saruhanlı: Nüfusu 48.061 kişidir. CHP’li Zeki Bilgin belediye başkanıdır. Tarım ve hayvancılık ile geçinen bir ilçedir. Saruhanlı Kalesi, Saruhanlı Camii, Saruhanlı Müzesi ve Saruhanlı Yaylası gibi tarihi ve doğal güzellikleri vardır.
  • Selendi: Nüfusu 12.664 kişidir. CHP’li Nurullah Savaş belediye başkanıdır. Selendi Dağı ilçenin en yüksek noktasıdır. Selendi Kalesi, Selendi Camii, Selendi Müzesi ve Selendi Yaylası gibi gezilebilecek yerleri vardır.
  • Soma: Nüfusu 101.011 kişidir. CHP’li Ali Tulup belediye başkanıdır. Kömür madenciliği ile önemli bir ilçedir. Soma Kalesi, Soma Camii, Soma Müzesi ve Soma Yaylası gibi tarihi ve doğal güzellikleri vardır.
  • Şehzadeler: Nüfusu 280.341 kişidir. MHP’li Ömer Faruk Çelik belediye başkanıdır. Manisa’nın merkez ilçelerinden biridir. Manisa Kalesi, Manisa Arkeoloji Müzesi, Muradiye Camii ve Külliyesi, Spil Dağı Milli Parkı gibi önemli yerleri vardır.
  • Turgutlu: Nüfusu 157.779 kişidir. CHP’li Turgay Şirin belediye başkanıdır. Kiraz üretimi ile tanınan bir ilçedir. Turgutlu Kalesi, Turgutlu Camii, Turgutlu Müzesi ve Turgutlu Yaylası gibi tarihi ve doğal güzellikleri vardır.
  • Yunusemre: Nüfusu 322.831 kişidir. CHP’li Mehmet Çerçi belediye başkanıdır. Manisa’nın merkez ilçelerinden biridir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Mesir Macunu Festivali, Manisa Lale Bahçesi gibi önemli yerleri vardır.

Manisanın en temiz ve düzenli ilçesi son yıllarda kendini her konuda geliştiren ve ön planda tutan sarıgöldür belediyenin de hummmalı çalışmaları sonucunda sokaklar tertemizdir yerel halk da bu konuda oldukça hassastır.

Kaynak: Mehmet Pamuk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related