Kocaeli’nin en muhafazakar ilçesi hangisi? – Sarıgöl Gündem Gazetesi

Date:

Kocaeli, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonra en gelişmiş şehirdir. Kocaeli hakkında vatandaşlar pek çok soru soruyorlar. Bu sorulardan olan Kocaeli’nin en muhafazakar ilçesi hangisi? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Kocaeli’nin en muhafazakar ilçesi hangisi?

Kocaeli, Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada, önemli karayolu ve demiryolu hatlarının geçtiği bir bölgede yer almaktadır. Kocaeli, günümüzde Marmara Bölgesi’nin ve ülkemizin en gelişmiş sanayi ve endüstri merkezlerinden birisidir. Kocaeli’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Antik çağlarda, Bithynia olarak bilinen bölgede kurulmuş olan şehirler, zamanla Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli isimlerini almışlardır.

M.Ö. 712 yılında Trakya’dan gelen Megaralılar, İzmit Körfezi’nin güney kıyısında Astakos ismini verdikleri bir şehir kurdular. Astakoslular M.Ö. 262’de, günümüzde İzmit’in olduğu yere taşındılar. Bu şehir, Bitinya Krallığı son bulana kadar başkent olarak kaldı ve kurucu kralın adını alarak Nicomedia olarak anıldı.

284 yılında Roma İmparatoru Diocletian, Nicomedia’yı ele geçirerek Roma İmparatorluğu’nun merkezini buraya taşıdı. Bu dönemde Nicomedia, Roma, Antakya ve İskenderiye’nin ardından dünyanın en büyük dördüncü şehri oldu. Ancak Büyük Konstantin, İstanbul’u imparatorluğun başkenti ilan etti ve İmparator Jüstinyen de Kadıköy-İzmit yolunu askeri amaçlarla kapattı. Böylece Nicomedia’nın ulaşımı İznik üzerinden gerçekleşti ve şehir eski önemini yitirdi.

Kocaeli, 11. yüzyılın sonlarına doğru Selçuklular döneminde (1078) Türk hakimiyetine girdi. Kent, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başşehri olan İznik ile birlikte önem kazandı. Fakat Haçlı Seferleri esnasında Haçlı Ordusu lideri Aleksios Komnenos’un kısa bir süreliğine ele geçirdiği kent, Orhan Bey zamanında tamamen Türk yönetimine geçti. Selçuklu çağından bugüne Haçlı Seferleri’nde talan edilmesi sebebiyle az sayıda eser kalmıştır.

Kocaeli, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in emrindeki Akçakoca isimli uç beyi sayesinde 1337 yılında Osmanlı’ya katılan bir bölgedir. Nikomedya adıyla bilinen şehir, Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra önce İznikmid, sonra da İzmid (İzmit) olarak anılmıştır. Şehir, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en parlak zamanlarını yaşamıştır.

19. yüzyılda demiryolu ağının İstanbul-İzmit hattında ve 1873’ten itibaren de Haydarpaşa-Ankara hattında çalışmaya başlamasıyla Kocaeli’nin ticari ve sosyal hayatı gelişmiştir. Kent, 1888 yılında sancak statüsü kazanmış ve adı İzmit olarak değişmiştir. Daha sonra bölgeye fetheden Akçakoca’nın ismine ithafen ‘KOCAELİ’ yani Akçakoca’nın memleketi anlamına gelen bir isim verilmiştir.

Kocaeli, Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanan felaketler nedeniyle bir dönem eski önemini kaybetmiş ve önce 6 Temmuz 1920’de İngilizler, sonra da 28 Nisan 1921’de Yunanlılar tarafından ele geçirilmiştir. Ancak 28 Haziran 1921’de Türk Ordusu Kocaeli’yi işgalden kurtarmıştır.

Lisede kaç ders var? 9. 10. 11. 12. sınıf hangi dersler var?

Lisede kaç ders var? 9. 10. 11. 12. sınıf hangi dersler var?

Kocaeli, Başiskele, Darıca, Dilovası, Çayırova, İzmit, Derince, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Kartepe ve Körfez olmak üzere on iki ilçeden oluşmaktadır. Cumhuriyet döneminde sanayileşmenin öncüsü olan Kocaeli, en hızlı büyüyen illerimiz arasındadır.

Kocaeli, İstanbul’a yakın olması ve ulaşım seçeneklerinin çok olması sebebiyle önemli bir konuma sahiptir. 1934’te İzmit’te kurulan İzmit Kağıt Fabrikası, bölgedeki ilk kağıt üretim tesisidir. Bu fabrikayı 1944’te ikinci bir selüloz ve Kağıt Fabrikası izlemiş, SEKA tesisleri ise 1954, 1957 ve 1959 yıllarında büyütülmüştür.

Bu sayede Kocaeli, Türkiye’nin gelişmiş sanayi bölgelerinden biri haline gelmiştir. Kocaeli hakkında ilginç bir bilgi de şudur: 30 derece boylamı Köseköy’deki otoyol kavşağının üzerinden geçtiği için Türkiye’nin saatleri Kocaeli’ne göre ayarlanmaktadır.

Kocaeli ülkemizin önemli şehirlerinden birisi olan Kocaeli hakkında vatandaşlar pek çok soru soruyor. Bu sorulardan birisi de Kocaeli’nin en muhafazakar ilçesi hangisi? Sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Gerek kültürel yaşam tarzı gerekse de siyasal yaklaşım olarak Kandıra ilçesi Kocaeli’nin en muhafazakar ilçesi olarak karşımıza çıkıyor.

Kandıra İlçesi

Kandıra nüfusu 2022 yılı verilerine göre 52874 kişi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Kandıra ilçesinde 259 adet cami bulunuyor bu verilere bakıldığında Kandıra ilçesinde her 204 kişiye bir adet cami düşüyor.

Kandıra, Kocaeli’nin kuzeyindeki bir ilçedir ve Osmanlı döneminden beri belediyeye sahiptir. Kocaeli’nin diğer ilçelerine göre sanayi sektörü daha az gelişmiştir. Kandıra ile İzmit arasında bir F Tipi Cezaevi vardır. Kandıra’nın bir kısmı İzmit’te iş bulmak için gitmektedir. Kandıra’nın köylerinden birçok kişi de İzmit’e taşınmıştır. Kandıra MYO ise iki binaya sahiptir: eski bina Ahmatlı’da, yeni bina Sakarya yolu üzerindedir.

MÖ 7. yüzyılda, Misler, Bebrikler ve Megaralılar gibi göçmen topluluklar bölgeye yerleşmişlerdir. Akçakoca, Osmanlı zamanında bölgeyi ele geçirmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında, İstanbul’dan Ankara’ya giden önemli bir yol üzerinde bulunan bölge, İngiliz ve Yunan işgaline maruz kalmıştır. Türk ordusu daha sonra işgalden kurtulmak için başarılı bir mücadele vermiştir.

Kocaeli'nin en muhafazakar ilçesi hangisi Kandıra

Kandıra, Bizanslılar zamanında “Kentri” olarak adlandırılan bir kentti. Kentri, santral gibi bir anlam taşıyordu. Çünkü burası, Bizanslıların Üsküdar ile Tarsus arasında kurdukları gece haberleşme hattının merkeziydi. Bölgede yapılan kazılarda çeşitli eserler bulunmuştur. Bunların bir kısmı İzmit Müzesi’nde görülebilir. Örneğin, Salmanlı Muharremler köyünde keşfedilen bir lahit parçası, üzerinde öküz kafası ve üzüm demeti figürleri taşımaktadır.

Kocaeli’nin 10.000’den fazla nüfusa sahip olan en küçük ilçesi Kandıra’dır. Kandıra, Karadeniz kıyısına uzanan bir vadi içindeki düz bir alanda yer alır ve İzmit ile 48 km uzunluğunda bir yol ile bağlantılıdır. Nüfusu 1927 yılında 2.660 iken, 1975 yılında 10.000’i geçmiş (10.187) ancak daha sonraki nüfus sayımlarında bu rakamın altına düşmüştür (1980’de 8.161, 1985’te 9.329). 1990 yılında ise tekrar 10.000’in üzerine çıkmıştır.

Kandıra, İzmit İl Merkezi’ne 46 km mesafede ve yaklaşık 40 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilecek bir ilçedir. İlçenin en prestijli kuruluşu Kocaeli Üniversitesi Kandıra Meslek Yüksek Okulu’dur. Kandıra MYO, ilçenin dışarıya tanınırlığını artıran en önemli faktördür.

İlçede çok sayıda öğrenci yaşamakta, bunun yanında üniversite öğrencileri Kandıra halkına da önemli faydalar sağlamaktadır. Kandıra halkının büyük bir kısmı üniversite öğrencilerine evlerinin boş kısımlarını kiralayarak ek gelir elde etmektedir. İlçede en çok bakkal, berber, İnternet kafe, kırtasiye ve fırın gibi işletmeler bulunmaktadır.

Kandıra’nın popüler sâhilleri arasında Kefken, Kerpe, Bağırganlı, Kumcağız, Cebeci, Seyrek, Sarısu, Pınarlı gibi yerler bulunmaktadır. Bu yerler yaz aylarında İzmit, İstanbul, Adapazarı gibi yakın şehirlerden gelen tatilcilerin ilgisini çekmektedir. Hafta sonlarında ise daha fazla kalabalıklaşmaktadır.

Kandıra’da çok sayıda TV yayınları vericisi yoktur. Sadece birkaç ulusal TV kanalı izlenebilmektedir. Diğer yayınları almak için uydu alıcısı gerekmektedir. Kandıra’da ayrıca bir yerel radyo kanalı ve bir yerel gazete vardır. Kandıra Batı FM adlı yerel radyo kanalı Kandıra ve çevresine hizmet vermektedir. Kandıra’nın sesi adlı yerel gazete ise 1996 yılından bu yana yayın hayatını sürdürmektedir.

İlçemizde yeni bir pazaryeri ve otobüs terminali hizmete girmiştir. Çarşamba günleri ilçemizin büyük pazarı, cumartesi günleri ise şehir merkezinde küçük bir semt pazarı kurulmaktadır. İlçemizde balıkçılık da oldukça gelişmiştir. Bunların yanı sıra, ilçemiz Kandıra yoğurdu ve Kandıra biberi ile meşhurdur.

Kandıra, 2009 Kocaeli Yerel Seçimleri’ne dek Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönettiği bir ilçeydi. Ancak bu seçim sonrasında AK Parti’nin eline geçti. Anayasa Değişikliği Referandumu’nda ise ilçe merkezindeki mahallelerin çoğu hayır derken, köylerin çoğu evet dedi.

Kaynak: Enes Kocatürk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related