Kediler neden kusar? Kedi kustuktan sonra ne yapmalı? – Sarıgöl Gündem Gazetesi

Date:

Birçok kedi sahibi kediler ile alakalı pek çok konuda sorular soruyorlar. Bu sorulardan bazıları da kedilerin sağlık sorunları ile alakalı. İşte o sorulardan olan Kediler neden kusar? Kedi kustuktan sonra ne yapmalı? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Kediler neden kusar?

Kedilerin kusmasının çeşitli sebepleri olabilir. Bazı durumlar ciddi hastalıkların işareti iken, bazıları da normal ve sağlıklı bir tepki olabilir.

Kedilerin kusmasının en sık görülen sebepleri bunlardır:

Çok hızlı yemek yemesi: Kediler çok hızlı yemek yediklerinde, mideleri birdenbire şişer ve yedikleri mamayı parçalanmadan geri kusarlar.

Tüy yumağı: Kediler tüylerini yalarken, tüyleri mideye gönderirler. Bu tüyler midede toplanarak tüy yumağı meydana getirir ve kusmaya sebep olur. Bu durum kediler için yararlıdır, çünkü bağırsaklarda sıkışabilecek tüyleri dışarı atarlar.

Zehirlenme: Kediler evin içinde veya dışında zehirli maddeler, alerjenler veya zararlı bitkiler tüketebilirler. Bu durumda zehirlenme semptomları olarak kusma, iştah kaybı ve bitkinlik ortaya çıkabilir. Bu durumda acilen bir veterinere gözükmesi gerekir.

Parazitler: Kedilerin bağırsaklarında kurt veya parazit yaşayabilir. Bu durum da kusmaya neden olabilir. Parazitlerin tedavisi için veterinerden reçete almak gerekir.

Hastalıklar: Kedilerde böbrek yetmezliği, karaciğer sorunları, tiroid bezinin aşırı çalışması, diyabet gibi metabolik veya hormonal hastalıklar da kusmaya sebep olabilir.

Bu hastalıkların tanısı ve tedavisi için veteriner kontrolü şarttır. Kedinizin neden kustuğunu anlamak için kusmuğun rengi, kokusu, miktarı ve sıklığı gibi faktörlere bakmak gerekir. Ayrıca kedinizin hareketlerini, iştahını, ağırlığını ve dışkısını da izlemek önemlidir. Eğer kediniz sık sık veya aşırı bir şekilde kusuyorsa, en kısa zamanda veteriner hekime danışmanızı öneririm. 

Kedi kustuktan sonra ne yapmalı?

Kedinizin kusmasının sebebi, kusmanın türüne göre farklılık gösterebilir. Kedilerin kusması, bazı durumlarda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilirken, bazı durumlarda da tüy yumağı gibi normal ve basit bir sebepten kaynaklanabilir.

Kedinizin neden kustuğunu anlamak için, kusmuğunun rengini, şeklini, kokusunu ve içindekilerini gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca, kedinizin nasıl davrandığını da izleyebilirsiniz. Kediniz bitkin, yemek yemeyen, su içmeyen, ateşi olan veya acı çeken bir haldeyse, bir veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Kedinizin kusmasını nasıl önleyebilir veya azaltabilirsiniz sorusuna ise, şu şekilde cevap verebiliriz:

Kusarak sıvı kaybeden bir kedinin susuz kalmasını önlemek için ona çok miktarda taze su sunun. Kedinizin yemek alışkanlıklarını bozmayın veya azaltmayın. Fakat, mama kalitesine özen gösterin ve kedinizin alerjik olduğu mamalardan kaçının. Kedinizin tüy yumağı problemi yaşamaması için onun tüylerini sık sık tarayın ve tüy yumağı giderici ürünlerden faydalanın.

Dikkat! İstanbul ve İzmir sahilleri su altında kalabilir

Dikkat! İstanbul ve İzmir sahilleri su altında kalabilir

Kedinizin bulunduğu ortamda zehirli olabilecek bitkileri, ilaçları veya kimyasalları kaldırın. Kedinizi strese sokacak durumlardan uzak tutun ve ona huzurlu bir yaşam alanı sağlayın. Kedilerde kusma sık görülen bir olaydır ve genellikle kaygılanacak bir durum oluşturmaz. Ancak, kedinizin sağlıklı kalması için onu periyodik olarak veteriner hekime göstermeniz ve aşılarını yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

Kaynak: Enes Kocatürk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related