Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan Denizli halkını uyardı! Denizli Halkı Dikkat! Türkiye’nin En güvenilir Deprem Uzmanı Uyardı! Büyüklüğü Korkutucu. İşte Denizli’yi bekleyen tehlikenin ayrıntıları…
Xiaomi 13T ve 13T Pro Türkiye Fiyatları Ne Kadar? Xiaomi 13T ve 13T Pro yeni Özellikleri Nedir?
Denizli Halkı Dikkat! Türkiye’nin En güvenilir Deprem Uzmanı Uyardı! Büyüklüğü Korkutucu
Denizli, deprem riski yüksek bir bölgedir. 24 isimden biri olan Prof Dr Övgün Ahmet Ercan, deprem tahmini konusunda uzmanlaşmıştır. Prof Dr Ercan, X hesabından tarih vermeden Denizli’de 7 büyüklüğünde bir deprem olacağını söyledi. Prof Dr Ercan “Şu anda D ile başlayan illerden bahsediyorum. Denizli M7,0, Diyarbakır M7,0, Düzce M7,3. Bu büyüklükler sadece il başkentlerine değil, tüm ilin kapsamına da geçer. Yarın E ile başlayan illeri anlatacağım” dedi.
Denizli tarihindeki en yıkıcı depremler
1899 Aydın-Denizli depremi, 20 Eylül 1899 tarihinde Türkiye’nin Aydın ve Denizli illerinde meydana gelen 6,5-7,1 Mw büyüklüğünde bir depremdir. Depremin şiddeti Mercalli ölçeğine göre IX (Çok yıkıcı) olarak belirlendi. Depremde ağır hasarlar yaşandığı ve 1,117-1,470 arasında ölüm sayısı olduğu tespit edildi.
Anadolu levhası, komşu levhaların sınırlarını geçerek etkileşime girmiş, jeolojik olarak aktif bir bölgede bulunmaktadır. Arap levhası, Anadolu levhasına doğru kuzeye doğru ilerler ve okyanus kabuğunun altına girer. Bu da iç orojeneze yol açar. Anadolu levhasının içindeki doğrultu atımlı faylar, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları arasında bu orojenezin olduğunu gösterir.
Türkiye’nin batısında, aktif bir genişleme bölgesi (Batı Anadolu Genişleme Bölgesi) vardır. Bu kuzey-güney uzantısı bölgesi, açık denizdeki okyanus kabuğunun sonucudur. Aktif normal faylar, doğu-batı doğrultulu horst ve graben özelliklerini oluşturan, uzantı deformasyonunu içerir.
Büyük Menderes grabenini de oluşturan güneye eğimli, düşük açılı bir normal fayın kırılması sonucu Batı Anadolu Genişleme Bölgesi’nde büyük bir deprem yaşandı. Deprem, yırtılmanın yüzeyinde 4–5 km uzaklıkta meydana geldiği tahmin edilmektedir. Denizli bölgesinde deprem sıkça görülür ve MS 60’tan bu yana kaydedilen en az sekiz büyük deprem vardır.
1960’lar ve 1970’lerde yapılan jeolojik saha çalışmalarına göre, 50 km uzunluğunda bir yüzey kırılması ve 3 m’lik dikey yer değiştirme bulunmuştur. Kırılma ayrıca 50 cm’lik bir sağ yanal doğrultu atımlı bir bileşen oluşturmuştur. 1998’de Nikolas Ambrasis, yüzey kırılma uzunluğunu 70 km olarak belirlemiştir. Hasar ve yardım dağıtım raporlarına dayanarak 2013 yılında yapılan bir çalışma, depremin aslında iki ana şokla meydana geldiği ve ikinci şokun tahmini büyüklüğünün 6,7 olduğu ortaya çıkmıştır.
Kaynak: Haber Merkezi