CHP’li Bekir Başevirgen, 11 Eylül’de açılacak okullar için öğrenci ve velilerin durumunu değerlendirdi. Başevirgen, öğrencilerin ilk ders heyecanına karşın velilerin masraf kaygısı içinde olduğunu ifade etti.
“ÇOCUKLAR OKULDA YİNE AÇ KALACAK”
yükselen enflasyon oranları ile aileler için en büyük kaygının beslenme olduğunu belirten Başevirgen “Okullarda çocukların beslenme çantalarında göreceğimiz tablo yine çok vahim olacak. Çocuklar okula aç gidiyor, beslenme çantasıyla giden çocuklar da yeterli ve dengeli beslenemiyor. Çocuklar proteini unuttu. 6-12 yaş arasında dengesiz beslenme çocuğun gelişimini etkiliyor, hastalıklara karşı dirençsiz kılıyor ve okul başarısını düşürüyor. Bunun için çocukların her gün süt ürünleri, et, yumurta gibi besinleri alması gerekiyor. Türk İş verilerine göre gıda enflasyonundaki yıllık değişim oranı yüzde 77,04 oldu. Yılın başından bu yana değişim yüzde 50,02 olarak tespit edildi. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 107,89 olarak hesaplandı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran.
Bir ayda süt ortalama yüzde 12, yoğurt yüzde 14, peynir yüzde 26 zamlandı. Marketlerde satılan sütün litresi 21,5 TL, peynirin kilosu 117,5 TL seviyesine geldi. Yumurta yüzde 11 oranında zamlandı ve yumurtanın tanesi 3,60 TL’nin üzerine çıktı. Ancak ekonomik krizin altında ezilen ailelerin bu protein kaynaklarını alacak parası yok. Çocuklar evde yeterince beslenemediği gibi okulda da yine aç kalacak” dedi.
“KIRTASİYE MASRAFI TEK SEFERLİK DEĞİL”
Dövizdeki artıştan dolayı kırtasiye ürünlerinin de fiyatlarının arttığını ifade eden Başevirgen, “Geçen yıla göre ise kırtasiye malzemeleri yüzde 100’den fazla zamlandı. Geçen sene 12’li kalem boya 40 TL’den bu sene 100 TL’ye, tekli kurşun kalem 5 TL’den 10 TL’ye,100 yaprak defter 30 TL’den 70 TL’ye, okul çantası1 200 TL’den 450 TL’ye çıktı. Birinci sınıfa başlayacak bir öğrencinin okul masrafı seçilen ürünlerin marka ve kalitesine göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 bin TL’yi buldu” dedi.
Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi malzemelerin okulda temel ihtiyaç olduğunu belirten Başevirgen, “Ailelerin yaptığı bu masraf bir kereye mahsus değil. Yıl içinde aynı ürünlerin pek çok kez yeniden alınması gerekecek. Bu durum da masrafları sürekli hale getirecek” dedi.
“KIRTASİYEDE KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ, OKULLARDA AZ BİR ÖĞÜN YEMEK ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMELİ”
Seferihisar Belediyesi’nden öğrencilere beslenme desteği
KDV oranlarının hala kırtasiye ürünlerinde %18, defter, kalem, silgi gibi malzemelerde ise %8 olarak uygulandığını ifade eden CHP’li Başevirgen, “Kırtasiyede yüzde 8 ve yüzde 18 olarak uygulanan KDV yüzde 1’e düşürülerek geçim derdi altında ezilen velilerin bir nebze de olsa yükü hafifletilmeli. Bununla birlikte evinde yeterli beslenemeyen çocuğun hiç değilse okulda sağlıklı beslenmeye ulaşması gerekiyor. Kantinden beslenme ücretlerinin de geçen yıla nazaran en az iki kat artacağı düşünüldüğünde ailelerin bu masrafın altından kalkamayacağı da çok açık. Beslenme sorununu çözebilmek için tüm okullarda en az bir öğün yemek ücretsiz olarak verilmeli” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi