Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan ve turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerinden biridir. Bu yazımızda Aydın’ın en muhafazakar ilçesi hangisi? Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Aydın’ın en muhafazakar ilçesi hangisi? İşte cevaplar…
Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan ve turizm ve tarım açısından en gelişmiş illerinden biridir. Nüfusu 2022 itibarıyla 1.134.031 kişi olan Aydın, bölgenin üçüncü büyük ilidir. Kuzeyinde İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege Denizi ile çevrilidir. 17 ilçeye sahiptir. Aydın’ın eski isimleri Tralleis ve Güzelhisar’dır. 14. yüzyılda Anadolu Beylikleri döneminde kurulan Aydınoğulları beyliği döneminde Aydın adını almıştır. Herodot, Aydın ili ile ilgili “Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” demiştir. Evliya Çelebi ise “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” demiştir.
Aydın; çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Antik Çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önemli kentlere sahip olmuştur. Bugünkü Aydın, Tralleis Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, 8. yüzyılda Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Selçuklu Hanedanıyla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılmıştır. 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi olmuştur. Kurtuluş Savaşından sonra 1923 yılında müstakil vilayet haline gelmiştir. 1987 yılında Buharkent ve İncirliova, 1990 yılında Karpuzlu, Köşk ve Yenihisar ilçeleri kurulmuştur. Yenihisar ilçesinin adı 1997 yılında Didim olarak değiştirilmiştir. 2012 yılında merkez ilçe kaldırılarak aynı sınırlara sahip Efeler ilçesi kurulmuştur. Aynı yıl çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Aydın’da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kurulmuştur ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından faaliyete geçmiştir.
Aydın’da KOM ekipleri göz açtırmadı
Aydın’ın ilçeleri
- Bozdoğan
- Buharkent
- Çine
- Didim
- Efeler (merkez ilçe)
- Germencik
- İncirliova
- Karacasu
- Karpuzlu
- Koçarlı
- Köşk
- Kuşadası
- Kuyucak
- Nazilli
- Söke
- Sultanhisar
- Yenipazar
Aydın’daki cami sayıları 2023
2023 yılında Aydın’da 1144 cami olduğu açıklanmıştır. Bu, Türkiye’deki camilerin yaklaşık %1,3’ünü oluşturmaktadır. Aydın, Türkiye’nin cami sayısı bakımından 38. ili konumundadır. Camilerin en çok olduğu il 3555 cami ile İstanbul, en az olduğu il ise 89 cami ile Tunceli’dir. Aydın’ın ilçeleri içinde ise Efeler, 255 cami ile en fazla camiye sahip ilçedir.
Aydın’ın en muhafazakar ilçesi hangisi? sorusu, bu soruyu muhattap alarak yaptığımız araştırmalar sonucunda. Hem kültürel incelemeler hem de siyasal yaklaşımlar dikkate alındığında Manisa’nın en muhafazakar ilçesi olarak karşımıza Kuyucak İlçesi çıkıyor.
Kuyucak İlçesi
Kuyucak, Aydın iline bağlı bir ilçedir. Ege Bölgesi’nde yer alır. 28 mahalleden oluşur. Tarım ve hayvancılık ilçenin başlıca geçim kaynaklarıdır. Pamuk, portakal, incir, iğlek ve zeytin ilçede yetiştirilen ürünler arasındadır. Yüksek kesimdeki mahallelerde ise kestane, ceviz, kiraz ve elma yetiştirilmektedir.
İlçenin adının kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak, duyumlara göre eskiden kuyunun çok olmasından dolayı Kuyuçok adını almış, zamanla Kuyucak olarak değişmiştir. İlçenin su ihtiyacı etrafındaki dağlardan karşılanmaktadır.
İlçede Adnan Menderes Üniversitesine bağlı meslek yüksek okulu, 3 ilköğretim okulu, 1 çok programlı lise ve 1 anadolu lisesi bulunmaktadır.
İlçe, Aydın’ın incir memleketi olmasında önemli bir rol oynamaktadır. İlçede “İLEK” adı verilen, incire benzeyen ama içinde sinek barındıran bir meyve yetişmektedir. Bu meyve, Haziran ayında incir ağaçlarına sinek bırakarak incirin aşılanmasını sağlamaktadır. Bu sayede incirin dayanıklılığı ve lezzeti artmaktadır.
İlçe ayrıca edebiyat tarihinde de yer almaktadır. Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf adlı romanı Kuyucak’ta geçmektedir.
Kaynak: Mehmet Pamuk