Afyonkarahisar, ili hakkında vatandaşlar pek çok konuda sorular soruyor ve sorularına cevap arıyorlar. Özellikle son günlerde muhafazakarlık kavramı çok ön plana çıkmışken Afyonkarahisar için muhafazakarlık ile ilgili sorular gündeme geliyor. İşte Afyonkarahisar’ın en muhafazakar ilçesi hangisi? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
Afyonkarahisar’ın en muhafazakar ilçesi hangisi?
Afyonkarahisar, İç Batı Anadolu Bölümü’nde bulunan Ege Bölgesi’nin bir ilidir. İlin nüfusu 2023 yılında 749.216 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun %78,07’si kentlerde ikamet etmektedir (31 Aralık 2021). İlin toplam alanı 14.016 km² olup, km² başına 53 kişi düşmektedir. (Merkez ilçede bu sayı 253’tür.) Afyonkarahisar’ın 18 ilçesi, 60 belediyesi, 448 mahallesi ve 420 köyü vardır.
Afyonkarahisar toprakları, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlk olarak Hititler’in hakimiyetinde olan bölge, daha sonra Frigya ve Lidya devletlerinin yönetimine geçmiştir. Persler’in istilasından sonra Büyük İskender tarafından ele geçirilen Afyonkarahisar, onun ölümünden sonra Seleukos ve Bergama Krallıkları arasında paylaşılmıştır.
Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına giren topraklar, Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklular’ın eline geçmiştir. Sultan I. Mesud, Afyon Kalesi’nin etrafına Karaşar Türkleri’ni yerleştirmiş ve kaleye Karahisar ismini vermiştir.
Sahip Ata Fahrettin Ali’nin vezirliği döneminde Sahib-î Karahisâr olarak anılan bölge, Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın fethiyle Türk topraklarına katılmıştır. Haçlı Seferleri sırasında kısa süreliğine Hristiyanların eline düşen bölge, I. Alâeddin Keykubad tarafından tekrar Türkler’in yönetimine alınmıştır. 12. yüzyılda Germiyanoğulları Beyliği’nin hakimiyetinde olan Afyonkarahisar, daha sonra Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır.
Afyon’da konuşulan ağız, Batı Anadolu ağızlarındandır.
Afyonkarahisar, Türkiye’nin 81 ilinden biri olup, Anadolu’nun batıya yakın orta kesiminde ve Ege Bölgesi’nin iç bölümünde konumlanmıştır. İç Anadolu platosunun Ege denizine açılan bir kapısı, bir köprüsü niteliğindedir. Çevresindeki iller Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya’dır. Kuzey doğudan güney batıya doğru alçalan ovalarıyla hem Orta Anadolu’ya hem de Ege Bölgesi’ne dahildir. En kuzeydeki Eskişehir sınırından, en güneydeki Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzanışı 210 kilometredir. En geniş yeri ise Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar kuzey batıdan güney doğuya 112 kilometredir. Denizli’ye yaklaştıkça daralan bir parça şeklindedir.
İlin diğer illerle olan sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometredir.
Erdoğan’dan İslam düşmanlarına tepki mesajı
Afyonkarahisar ilinin 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre toplam nüfusu 736.912’dir.
Afyonkarahisar hem tarihi, hem doğal güzellikleri ile ülkemiz için önemli şehirlerden birisi olarak dikkat çekiyor.Afyonkarahisar hakkında sık sorulan sorulardan biride Afyonkarahisar’ın en muhafazakar ilçesi hangisi? Hangisi sorusu, bu soruyu muhattap alarak yaptığımız araştırmalar sonucunda. Hem kültürel incelemeler hem de siyasal yaklaşımlar dikkate alındığında Afyonkarahisar’ın en muhafazakar ilçesi olarak karşımıza Çobanlar İlçesi çıkıyor.
Çobanlar, 1990 yılında ilçe statüsü kazanmış ve çok eski bir tarihe sahip bir yerleşim yeridir. Çobanlar’ın Kocaöz (Feleli) köyünde bulunan antik Anabura kenti, Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Artemis heykelinin kaynağıdır.
Çobanlar, Patpat denilen özgün bir aracın üretildiği yer olarak da ünlüdür. Çobanlar Belediyesi, ilçenin gelişmesi için sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda çeşitli projeler gerçekleştirmektedir . Çobanlar, doğal güzelliklerinin, tarihi mirasının ve misafirperver insanlarının sunduğu eşsiz bir deneyimdir.
Afyonkarahisar’ın en büyük ve en ihtişamlı camisi
Hacı Mehmet Sayın Camii, Afyonkarahisar’ın en büyük ve en ihtişamlı camisidir. Bu cami, Dörtyol mahallesinde bir hayırsever işadamının yaptırdığı ve 2021 yılında ibadete açılan bir eserdir. Cami, 4 bin 600 metrekarelik bir alanda kurulmuş ve 3 bin 500 kişilik cemaat alabilmektedir. Cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan bir tasarıma sahiptir. 40 ahşap sütun ve başlığın taşıdığı düz toprak damlı cami, görülmeye değer bir yapıdır. Cami, aynı zamanda Afyonkarahisar’ın tarihine ve kültürüne tanıklık eden bir simgedir.
Kaynak: Hatice Zeybek