Afyonkarahisar ülkemizin güzide şehirlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Afyonkarahisar’ın ismi hakkında çok fazla soru soruluyor. İşte bu sorulardan olan Afyon mu Afyonkarahisar mı? Afyon neden Afyonkarahisar oldu? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.
Afyon mu Afyonkarahisar mı? Afyon neden Afyonkarahisar oldu?
Afyon adı, 16. yüzyılda bu bölgede yetiştirilmeye başlayan afyon bitkisinin anısına verilmiştir. Karahisar adı ise, Selçuklular zamanında kentin zorlu bir şekilde fethedilmesinden kaynaklanmaktadır.
Afyon türkülerinde “Hisar” sözcüğü sıkça duyulur. Bunun nedeni, şehrin tarihi bir kuşatmayla alınmış olmasıdır. Eski adı Akroenos olan şehir, Selçukluların uzun mücadelesi sonucu fethedilmiştir. “Hisar” kelimesi kuşatma demektir. Şehir, çok kan döküldüğü için Karahisar olarak anılmıştır, daha sonra kara renkli bir kale inşa edilmiştir. 16. yüzyılda afyon ekimi yaygınlaşınca şehrin adına Afyon ilave edilerek Afyonkarahisar olmuştur.
Kentin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. M.Ö. 2000 yıllarının başlarında Hattiler’in yönettiği yerleşimler, M.Ö. 2000 yıllarının ortalarında Hititler tarafından ele geçirilmiştir. Hititler bu bölgeye Hapanuva adını vermiştir. Hitit imparatorluğu çöktüğünde, M.Ö. 1000 yıllarında yerleşim Frigler’in kontrolüne geçmiştir.
Altın tozu nedir ne işe yarar? Altın tozu neden yenir?
Frigler döneminde kaleye Akronium ismi verilmiştir. Bu isim daha sonra şehir için de kullanılmaya başlanmıştır. M.Ö. 6. yüzyılın sonlarına doğru Frigler’in hakimiyeti sona erer ve yerleşim Persler’in egemenliğine girer.
Pers hakimiyeti de M.Ö. 30 yıllarında Roma İmparatorluğu’nun yönetimi altına girmiştir. Romalılar zamanında yerleşimin adı Alrpenos olarak değişmiştir. Roma İmparatorluğu, M.S. 395 yılında bölündükten sonra yerini Bizans İmparatorluğu’na bırakmıştır ve yerleşimin adı Akronion olarak anılmıştır.
Türkler 12. yüzyılın sonlarında bölgeye hakim olmuşlardır. Anadolu Selçuklu Devleti, Kösedağ Savaşı’nda yenilince Afyon ve çevresi vezir Sahib Ata Fahreddin Ali’nin yönetimine geçmiştir. 1275 yılında Afyonkarahisar, Sahib Ataoğulları Beyliği’nin kurulduğu ve başkent olduğu yer olmuştur. 1341 yılında Germiyanoğulları Beyliği’ne katılan bölge, 1429 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Yerleşkenin ilk adı Karahisar-ı Devle, Karahisar veya Karahisar-ı Sahib olarak bilinirdi. Osmanlı Devleti’nin bir sancak merkeziydi. 1684 yılında Afyonkarahisar ismini almaya başladı. 1833 yılında Kavalalı İbrahim Paşa tarafından ele geçirildi ama aynı yıl içinde Osmanlı’ya geri verildi.
Akroenos adıyla bilinen şehir, Selçukluların uzun bir kuşatması sonucu fethedilmiştir. Kuşatmanın zorluğu ve acısı nedeniyle şehre “Karahisar” denmiştir. Bu isimle uyumlu olarak siyah taşlı bir kale yapılmıştır. Şehirde 16. yüzyıldan itibaren afyon yetiştiriciliği başlamıştır. Şehrin adına “afyon” ilave edilerek yeni ismi oluşmuştur.
Kaynak: Enes Kocatürk